28 oktober: bommen op de boerderijen aan de dijk - walcheren40-45

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

28 oktober: bommen op de boerderijen aan de dijk

Op zaterdag 28 oktober was het weer raak in de lucht, met veel bommenwerpers werden alle Walcherse kustbatterijen aangevallen. De mensen die in de boerderijen tussen Westkapelle en Domburg zaten , hadden afspraken gemaakt over wat ze zouden doen.
Lein (11) op ‘Babel’: “De mensen die op de boerderijen ‘Duinwijk’ en ‘Waterwijk’ verbleven, samen misschien wel meer dan dertig, waren van mening, dat als er een bomaanval kwam, men het beste naar ‘Babel’ kon gaan, dat lag nog het verste van de duinen af. Zodoende waren er op een bepaald moment zeker wel vijftig mensen hier. Nadat er aan de zuidkant van Walcheren en bij Westkapelle gebombardeerd was, viel er hier ineens een lichtspoor, zomaar op het hof en tussen de mensen. Wat een schrik. Wie lopen kon, die liep. Vooral een deel van de jongere mensen koos voor het water en gingen in zuidwestelijke richting. Eerst over een wei, die niet helemaal onder water stond, dan over een klein loopdammetje naar een wei die dieper lag, vandaar over een onzichtbaar dammetje in een wei waar het water bij ons kinderen tot onder de oksels kwam. Zo kwamen we bij de boerderijen aan de Trommelweg, waarvan de middelste zo hoog ligt, dat het daar droog was.”


Deze foto's  tonen de verwoesting in Westkapelle, ze zijn gemaakt door Neeltje Flipse-Roelse

Ko (17): “De dakpannen van de schuur kwamen echter tot de laatste toe, al denderend, op de grond neer. Het werd veel te gevaarlijk bij die muur vanwege het neerkomen van de dakpannen. Dan maar enkele meters er vandaan en plat op de grond liggen om te voorkomen dat de pannen op je neerkwamen. Nadat de laatste bommenwerper zijn bommenlast kwijt was, kwam iedereen weer een beetje tot zichzelf. Wonder boven wonder was niemand iets overkomen. Het bleek dat een paar bommen bij de schuur en in de gracht waren ontploft. Door de luchtdruk was het achterste deel van de schuur over twintig meter in elkaar geklapt. Ook het wagenhuis, dat er niet ver vandaan stond, was verloren. De ongeveer vijftig mensen, die zich hier bevonden, waren minder dan dertig meter van de ontploffingen vandaan geweest. Het waren heel benauwde momenten geweest. Hoe lang dat allemaal duurde daar had je geen flauw idee van. Eindelijk werd het in de lucht weer rustig.”

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu