Arnemuiden, 4 monumenten - walcheren40-45

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Arnemuiden, 4 monumenten

Oorlogsmonument burgers
Het oorlogsmonument op de begraafplaats aan de Radermacherstraat in Arnemuiden is opgericht om alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen te herdenken. Met het gedenkteken worden ook de Franse militairen herdacht die in de strijd tegen de bezetter in de buurt van Arnemuiden zijn gesneuveld. Het oorlogsmonument bestaat uit zeven gedenkstenen en is onthuld op 5 mei 1948.

Frans monument aan de Sloedam
Het Franse monument aan de Sloedam (Postweg Arnemuiden) is opgericht om de Franse militairen te herdenken die in de meidagen van 1940 bij de verdediging van de Sloedam om het leven zijn gekomen. Het monument is onthuld op 13 augustus 1948 en een geschenk van een Franse veteraan van het 224e RĂ©giment d'Infanterie, Capitaine Yves Le Bot, aan de voormalige gemeente Arnemuiden.

Canadees monument aan de Sloedam
Het Canadese monument aan de Sloedam (Postweg, Arnemuiden) herinnert de inwoners van Arnemuiden aan de Canadezen die in oktober 1944 betrokken waren bij de bevrijding van Walcheren. Het monument is onthuld op 31 oktober 1987 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Schots monument aan de Sloedam
Het Schotse monument aan de Sloedam in Arnemuiden is opgericht ter nagedachtenis aan de Schotten van de 52ste Lowland Brigade die in oktober 1944 betrokken waren bij de bevrijding van Walcheren. Op 2 november 1944 lukt het de Schotten in het Sloegebied de Duitse linies te doorbreken. Op 5 november worden Arnemuiden en Nieuw- en Sint-Joosland bevrijd.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu