Bevrijding - walcheren40-45

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bevrijding

Voorbereidingen
Volgens de planning moet de landing bij Westkapelle enige uren na die in Vlissingen beginnen. Of de aanval doorgaat hangt voornamelijk van de weersomstandigheden af.  De landing bij Westkapelle is van een heel ander karakter dan die bij Vlissingen. Het verrassingselement kan lang zo groot niet zijn omdat het veel te gevaarlijk is de operatie al bij nacht te beginnen. Er zat heel wat voorbereiding aan vast.

De landing en de bevrijdingsroute
Westkapelle is het eerste bevrijd.  De één na de andere plaats aan de Walcherse kust wordt veroverd door de geallieerden. Vele honderden Duitse soldaten geven zich over. Soms pas na hevige gevechten. De troepen die bij de bevrijding van Walcheren betrokken zijn, komen uit Engeland, Schotland, Noorwegen, Frankrijk, Canada en België. Vooral de Britse troepen hebben met hevige verliezen te maken: 175 Britse mariniers vinden de dood.  
Op 1 november om 4.45 uur begint de aanval op Vlissingen. Westkapelle wordt later die dag om 11.45 uur bevrijd. Op 2 november om 11 uur is Zoutelande vrij. Op 3 november is Vlissingen, laat in de middag, een vrije stad evenals Domburg.
Op 5 november wordt Souburg bevrijd.
Op 7 november valt Vrouwenpolder. Ook Middelburg wordt bevrijd. Op 8 november capituleert de commandant van de laatste nog strijdende Duitse troepen bij Vrouwenpolder.
Walcheren is vrij.

Hulpvragen voor spreekbeurt of werkstuk
Welke landen waren betrokken bij de bevrijding? Hoeveel militairen hebben meegeholpen bij de bevrijding van Zeeland? Hoeveel militairen zijn gesneuveld bij Westkapelle?
Naar nu: Hoe gaat het tegenwoordig? Op welke manieren worden bezetters aangepakt?
Welke rol spelen de nieuwe media in de verslaglegging?

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu