Bombardementen - walcheren40-45

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bombardementen

September - November 1944,

De haven van Antwerpen was bevrijd door de geallieerden. Dat gebeurde nadat ze in Frankrijk waren geland en over land naar Belgiƫ waren getrokken. Maar voordat de geallieerden de haven konden gebruiken, moesten ze er wel kunnen komen. Dat was moeilijk, want de oevers van de Schelde (de rivier die naar Antwerpen leidt) waren zwaar bewaakt door het Duitse leger.
De oplossing die ze bedacht hadden, was het onder water zetten van het eiland Walcheren. Daardoor zouden de Duitse soldaten wel gedwongen worden om het eiland te verlaten. Dan was in ieder geval de mond van de Schelde vrij. Het gevecht om de rivier noemen ze de slag om de Schelde.
Om Walcheren onder water te zetten, moesten de dijken kapot gemaakt worden. Dat deden ze met bombardementen.

Kijk hier naar de foto's uit 20 kernen van Walcheren. Foto's van verwoesting en het onderwater gelopen eiland.

Hulpvragen voor een spreekbeurt of werkstuk
Wat betekent het pamflet voor de inwoners van Westkapelle en van andere dorpen? Wat zijn de mogelijkheden, waar kunnen ze naar toe? Wat doen ze? Waar gaan ze naar toe?
Naar nu: Er wordt gewaarschuwd op TV en via Twitter dat er groot gevaar dreigt aan de kust door een Tsunami (de gevolgen hiervan zijn gelijk aan wat er in 1944 gebeurde). Er is geen mogelijkheid om het eiland af te gaan. Wat doe je? Heb je een overlevingspakket en zo ja, wat zit er in?

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu