Westkapelle, 8 monumenten - walcheren40-45

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Westkapelle, 8 monumenten

Burgermonument achter de toren
Het monument bij de vuurtoren in Westkapelle is opgericht om 158 medeburgers te herdenken. Deze mensen zijn omgekomen bij het bombardement op Westkapelle op 3 oktober 1944. Het monument is onthuld op 30 september 1950. Op de begraafplaats achter de toren is ook nog een oorlogsgraf van de verzetsheld J. Brasser te vinden én een graf van een anonieme geallieerde soldaat.

Landingsmonument
Het Landingsmonument bij de Radarpost Erica is opgericht om de 172 bemanningsleden van de Engelse landingsvaartuigen te herdenken. Deze mensen zijn gesneuveld op 1 november 1944 voor de kust van Westkapelle. De rechtersteen van het 'Landingsmonument' is waarschijnlijk in 1946 geplaatst door de Britse oud-strijders. De linkersteen is onthuld op 31 oktober 1997. In de kerk aan de Markt hangt nog een Roll of Honor.

Gemeentehuis
Het monument in de gevel van het voormalig gemeentehuis aan de Markt herinnert de inwoners van Westkapelle aan de verwoesting van hun dorp tijdens de bevrijdingsstrijd in 1944 en aan de wederopbouw.

De Roos
Het monument 'De Roos' , in de tuin van Polderhuis, in Westkapelle is opgericht om 44 medeburgers te herdenken. Deze mensen zaten verscholen in de molen. Ze zijn omgekomen toen molen 'De Roos' door een bom werd getroffen. Het monument is onthuld op 1 november 2004, na de openingsplechtigheid van het nieuwe museum in Westkapelle. Kornelia  (Corrie) Janisse is één van de drie mensen die het hebben overleefd. Ze werd als baby van elf maanden oud uit de molen gered. Haar moeder, die klem zit tussen de brokstukken, kan haar nog naar boven duwen, maar overleeft het zelf niet. Op de steen is een tekst geplaatst die door Corrie Janisse zelf is bedacht.

Inundatiemonument
Het Inundatiemonument op de duinen, ter hoogte van de kreek, herinnert de inwoners van Westkapelle aan het bombardement op 3 oktober 1944. Dit bombardement werd uitgevoerd door de geallieerden op de Duitse stellingen aan de monding van de Schelde. Op 3 oktober 1944 werd in de middag de dijk bij Westkapelle vernietigd, waardoor Walcheren onder water liep. Het Inundatiemonument werd onthuld op 4 oktober 1990.

Liberty Bridge
De 'Liberty Bridge' is opgericht ter nagedachtenis aan de 161 geallieerde slachtoffers die vielen tijdens de Slag om de Schelde en de val van Westkapelle op 1 november 1944. Het is is een houten brug, gemaakt van grotendeels gebruikte materialen. De burg verbindt het 'Monument voor de 4e Commando Brigade' met het Dijk- en Oorlogsmuseum Polderhuis. Op een plateau halverwege de dijk zijn de namen van de 161 slachtoffers aangebracht. Het monument werd op 23 juli 2010 onthuld. Daarbij waren veteranen, familieleden van veteranen en gesneuvelden, vele vrijwilligers en sponsoren aanwezig.

Monument voor de 4e Commando Brigade
Het 'Monument voor de 4e Commando Brigade' achter het Polderhuis op de dijk is een Sherman-tank. Voor de tank is een gedenksteen geplaatst. De tank herinnert de inwoners van Westkapelle aan de strijd die door de vrijwilligers van de British Liberation Army tijdens de bevrijding is geleverd. Bij de gevechten komen 81 Britse en 22 Franse soldaten om het leven. Het monument is onthuld in 1961.

Molensteen van dijkmolen Prins Hendrik
Het monument 'Molensteen van de dijkmolen Prins Hendrik' op de Zeedijk is opgericht ter nagedachtenis aan de dijkmolen 'Prins Hendrik'. De molen, die werd gebouwd in 1773, heeft hier gestaan tot hij verwoest werd door het bombardement van 3 oktober 1944.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu