2 oktober: alarm - walcheren40-45

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

2 oktober: alarm

Maatje (24): “Het eerste teken van naderend onheil, kreeg Maatje te horen van haar buurvrouw Jane. Er dreigde gevaar vanuit de zee en de lucht. Er staat wat te gebeuren, had Radio Oranje - de onafhankelijke Nederlandstalige zender die vanuit Londen opereerde - de Westkappelaars laten weten.
Maatje: “Terwijl ik nog aan het praten was met bure Jane, zagen we kleine Engelse vliegtuigen laag overvliegen en pamfletten uitstrooien. De boodschap was duidelijk: ‘Ga weg van de kust!’ Mijn ouders die ik even later inlichtte over het aanstaande vertrek van mijn gezin, zeiden nog zeer verbaasd: ”Tot morgen, want dan zijn jullie wel weer terug.”


Pauw (11): “Maandagmorgen 2 oktober 1944 ging ik, zoals gewoonlijk, om kwart voor negen naar school. In de Zuidstraat heerste grote bedrijvigheid van de bezetter en alles wees erop dat er wat “in de lucht hing”. Heel spannend allemaal. Tijdens de les wees onze onderwijzer er op hoe te handelen bij onverwachte oorlogssituaties. Half twaalf was het einde van de ochtendlessen en toen we buiten kwamen zagen we twee vliegtuigen aankomen die vervolgens laag over het dorp vlogen. Met een hele scherpe bocht kwamen ze terug, een wolk van papier achterlatend. Intussen knetterde het afweergeschut van de Duitsers onophoudelijk. Nadat de twee vliegtuigen hun “papierbom” hadden gelost verdwenen ze net zo rap als ze gekomen waren. De papierwolk bleken pamfletten te zijn die netjes in de Nederlandse taal waren gedrukt. Duizenden van die papieren dwarrelden naar beneden. Helaas vielen deze pamfletten niet op het dorp maar een paar kilometer verder richting Aagtekerke. De straffe westenwind was daar de oorzaak van. Toch wist ’s maandagsavonds praktisch iedereen wat er dreigde te gebeuren. Op deze pamfletten stond zo ongeveer het volgende: “Binnenkort wordt U en de Uwen geconfronteerd met diverse oorlogshandelingen en U wordt verzocht vanuit Uw woonplaats te vertrekken. U krijgt ook met overstroming te maken. U moet te voet vertrekken naar andere oorden en in heel kleine groepjes reizen. “

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu