6 oktober: begrafenis - walcheren40-45

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

6 oktober: begrafenis

Diep verdriet aan de andere kant van het Kanaal. Jac, jongen van 12 jaar
“Na 3 oktober was er een totale ontreddering bij de inwoners van Westkapelle met als gevolg dat bijna iedereen zijn toevlucht zocht in een van de omliggende dorpen. (Domburg, Oostkapelle of Aagtekerke). 138 omgekomenen uit Westkapelle werden op een van de volgende dagen tijdelijk in Oostkapelle begraven. In een rouwdienst in de dorpskerk gingen op vrijdag 6 oktober 1944 een viertal predikanten voor."
Bram schreef elke dag in telegramstijl zijn belevenissen in een notitieboekje op. Op dezelfde dag (en de dagen erna) schrijft hij:
“Vrijdag 6 oktober. Hoofdzakelijk aan molen gewerkt welke voor een groot deel werd geruimd.
’s Middags rouwdienst, begrafenis enz. ’s Avonds bespreking pastorie, waar ik uiteindelijk overbleef met Don, Reus en Kurtz en nog geen resultaten. Heb toen Kurtz botweg een papiertje laten nemen en z’n boodschappen laten opschrijven voor de volgende dag.
Zaterdag 7 oktober. Uit molen, naar ik meen, 27 mensen gehaald. Vervoer doodskisten uit Middelburg en lijken uit Westkapelle naar Oostkapelle nu vrij goed. Ik OK, alles wat begrafenis betreft is in goede handen bij St. Francke en Jobse.”

De twee foto's hierboven zijn gemaakt door Neeltje Flipse-Roelse.
Op de dag van de begrafenis.


Op de foto links zie je een foto uit het Polderhuismuseum,
met de namen van een paar slachtoffers.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu